DARMTHERAPIE
Gezondheid begint bij je darmen.
Darmtherapie is eigenlijk het weer “trainen” van de darmen.
Dit trainen bestaat erin om de darmen eerst te reinigen van alle mogelijk ziekmakende factoren binnen de darm, de communicatie tussen de bacteriën weer optimaliseren ( dit heet Quorum Sensing) en het aanvullen van lichaamseigen gezonde flora en het opbouwen van een gezonde darmwand, darmslijmvlies en zo ook het opbouwen van een gezond immuunsysteem.
“Foutjes” in dit immuunsysteem, als gevolg van ziekmakende factoren in de darm, kunnen ervoor zorgen het dat helemaal in de war geraakt en zo allergieën, auto immuniteitsstoornissen veroorzaakt.
Voor wie ?
Darmtherapie is zinvol voor mensen met (chronische) buikpijn en darmklachten: obstipatie, winderigheid, spastische darm, opgeblazen buik, diarree, maar ook: darmontstekingen, Colitis ulcerosa, ziekte van Crohn, diverticulitis.
En omdat de darmen de conditie van alle slijmvliezen regelen, het immuunsysteem aansturen en de hormonale balans ondersteunen is darmtherapie ook aan te bevelen bij klachten als: eczeem, (voedsel)allergie, hoofdpijn, chronische vermoeidheid, reuma, fibromyalgie, chronische verkoudheid, oorontsteking, verminderde weerstand, concentratieproblemen, problemen om de aandacht vast te houden (ADD), depressie, etc.
Waarom is dit zo belangrijk?
Een gezonde darm is belangrijk omdat onze darmen een hoofdrol spelen bij:
de vertering van voedsel, het ontwikkelen van een goed immuunsysteem
en een gezonde hormonale balans.
Kortom: de darmen zijn belangrijk voor ons algeheel welbevinden.
De darm kun je beschouwen als de naar binnen gekeerde buitenwereld. Het is ons grootste contactorgaan met de buitenwereld (voeding, vloeistof, maar ook parasieten, virussen, toxines). Ruim 70% van ons immuunsysteem wordt aangestuurd vanuit de darmen.
The brain-gut connection
De darm wordt wel eens het tweede brein genoemd. De darmen zijn een afspiegeling van de hersenen, ze hebben dezelfde types cellen, receptoren en werkzame stoffen (waaronder neurotransmitters).
Maar misschien is “first brain” een betere benaming: 90% van het contact tussen darmen en hersenen loopt van de darmen naar de hersenen en niet andersom. Deze verbindingen worden al gelegd in de eerste levensweken van het embryo en in de eerste 3 levensjaren van een kind wordt de blauwdruk verder gelegd voor het functioneren van de darmen en het “buikgevoel”.